Marja intre dobanda medie la creditele in lei in sold si dobanda medie la depozitele in lei a crescut in august cu aproape un procent comparativ cu luna anterioara, pana la 6,44%, in conditiile in care bancherii incearca sa-si rotunjeasca castigurile, pentru a acoperi mai departe cheltuielile in crestere cu provizioanele. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, marjele sunt cu 2% mai mari, potrivit datelor BNR.
In august, dobanda medie la depozitele in sold in lei ale populatiei a scazut cu peste 1%, 10,84% pe an, in timp ce dobanda la creditele similare s-a diminuat cu doar 0,14%, la 17,23% pe an, adica de sapte ori mai putin.
Analistii spun ca marjele mari de-abia mai acopera cheltuielile bancilor si ca in niciun caz acestea nu mai pot constitui o sursa de profit in aceasta perioada. "Aceasta diferenta acopera mai multe lucruri: costul riscului, cheltuielile administrative, costul cu rezervele minime obligatorii si profitul bancilor. Daca ne uitam insa la rezultatele la sase luni, profitul pur este extrem de mic, iar pentru multe banci este negativ", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
El spune ca problema principala aici este costul riscului in conditiile in care provizioanele s-au dublat ca pondere in soldul total al creditelor de la sfarsitul anului incoace.
In decembrie 2008, cheltuielile cu provizioanele reprezentau 3,75% din soldul creditelor acordate de banci, pentru ca la sfarsitul lunii august ponderea sa urce la 6,4%. "Marjele mai mari reflecta incercarea bancilor de a-si acoperi partial costul riscului", apreciaza Dumitru.
Costurile administrative sunt, de asemenea, un factor de presiune pentru banci in conditiile in care in ultimii doi ani acestea si-au extins agresiv retelele, mai spune economistul-sef al Raiffeisen. "Sucursalele noi nu au reusit sa aduca inca profit desi au costuri, iar costuril