CIT, unul dintre cei mai importanti jucatori americani din domeniul creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, a intrat in faliment, in conditiile in care criza i-a ingreunat accesul la finantare.
Falimentul bancii CIT, unul dintre cele mai mari din istoria corporatista a Statelor Unite, a fost anticipat de cateva luni si este putin probabil sa aiba efecte negative majore asupra sistemului financiar mondial, cel putin pe termen scurt, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Cu toate acestea, problemele cu care se confrunta banca ar putea avea un impact sever asupra economiei americane, extrem de fragila din cauza recesiunii.
Datorii de 65 mld. dolari
Dupa primul semestru, CIT si diviziile sale detineau active in valoare de 71 mld. dolari (47,8 mld. euro) si datorii de 64,9 mld. dolari (43,7 mld. euro). Din acest motiv, falimentul bancii este unul dintre cele mai rasunatoare din istoria Statelor Unite, chiar daca majoritatea activelor nu se afla in proprietatea companiei-mama, care a solicitat protectie in fata creditorilor. Actiunile bancii au atins un maxim istoric in 2007, tranzactionandu-se pentru 60 de dolari pe titlu, insa la finalul sedintei de vinerea trecuta, acestea mai valorau doar 72 de centi.
Falimentul institutiei de credit ar putea reprezenta in acelasi timp o lovitura sub centura pentru guvernul de la Washington, care a acordat bancii in decembrie anul trecut fonduri de 2,33 mld. dolari (1,5 mld. euro), suma ce ar putea fi pierduta de autoritati.
Statul american va recupera banii investiti numai dupa ce CIT va rambursa sumele datorate creditorilor si detinatorilor de obligatiuni.
Falimentul bancii va reprezenta prima pierdere consemnata de guvernul american prin programul Troubled Asset Relief Program (TARP, pachet in valoare de 700 mld. dolari destinat resuscitarii sectorului bancar american), desi statul ma