Preturile productiei industriale au crescut in luna septembrie cu 0,2% comparativ cu luna anterioara, datorita scumpirii produselor din industria bunurilor intermediare, industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna cat si cele pentru piata externa au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.
Pe sectoare de activitate, majorari de preturi s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 0,5%, la produsele din industria prelucratoare cu 0,2%, respectiv la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare cu 0,2%. Preturile produselor din industria extractiva au scazut cu 0,4%.
Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor intermediare (+1,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,2%), in vreme ce scaderi de preturi au inregistrat produsele din industria energetica (-0,5%) si cele din industria bunurilor de capital (-0,3%).
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale au inregistrat o scadere de 1,2%.
Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi se remarca la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+12,5%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,6%), iar in industria extractiva si industria prelucratoare preturile s-au diminuat cu 3,7%, respectiv 2,2%.
Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,5%), industria bunuril