Comisia Europeană a publicat, marţi, prognoza revizuită de toamnă, ajustând negativ majoritatea indicilor macroeconomici cu privire la România. Criza politică este amintită ca un potenţial factor de întârziere a revenirii pe creştere economică.
Estimările de marţi demonstrează că, în prognoza de primăvară, Comisia Europeană s-a arătat excesiv de optimistă cu privire la evoluţia economică din ţara noastră. Forul european anunţa, în primăvară, o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4% în 2009. Ultima revizuire arată, însă, o ajustare negativă de alte 4 puncte procentuale, astfel că scăderea PIB va fi de 8% în acest an.
„Presupunând că pieţele financiare globale nu vor trece printr-o altă criză, economia şi-ar putea reveni un pic mai repede decât am prognozat. Pe de altă parte, instabilitatea politică actuală ar putea întârzia implementarea măsurilor de stabilizare a economiei, slăbind capacitatea de redresare într-un context extern încă fragil”, se arată în prognoza de toamnă.
Un alt indicator esenţial pentru ieşirea din criză a avut de suferit în ultimele previziuni ale Comisiei. Astfel, instituţia vede o adâncire a şomajului în acest an de 9%, faţă de estimarea din primăvară de 8%.
Comisia Europeană trebuia să vireze României, în luna decembrie, ultima tranşă din împrumutul extern – aferentă anului 2009 – de un miliard de euro. Întârzierea evaluării Programului Economic, din cauza crizei politice de la Bucureşti, a determinat Comisia să amâne acordarea tranşei pentru anul viitor.
O delegaţie a FMI evaluează în aceste zile progresele României, dar semnalele nu sunt încurajatoare, în lipsa unui guvern stabil care să-şi asume continuarea reformelor. Astfel, este pozibil ca tranşa FMI, de 1,5 miliarde de euro, să mai aştepte şi ea până la anul.
Aflaţi din Adevărul de miercuri care sunt celelalte previziuni ale Comisiei Europene cu