Absenteism masiv si amanarea votului. Este prima varianta luata in calcul de PSD si PNL, insa PDL negociaza cu liberali si udemeristi pentru a se asigura ca miercuri, in Parlament, vor fi peste 236 de senatori si deputati, astfel incat cabinetul Croitoru sa poata fi votat, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Daca in sala vor fi sub 236 de parlamentari, nu se intruneste asa numitul cvorum legal iar votul se amana. Miza este blocarea lui Traian Basescu in perioada campaniei si amanarea nominalizarii unui nou premier, cu sanse sa fie votat de teama anticipatelor.
In total sunt 471 de senatori si deputati iar cvorumul legal se considera intrunit cand voteaza jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Ca sa treaca, Guvernul Croitoru are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut doar de PD-L, cu 172 de parlamentari.
"Daca se amana votul pentru Croitoru, il punem pe Basescu in imposibilitatea cel putin temporara de a nominaliza un alt premier. Se analizeaza aceasta posibilitate si bineinteles implicatiile: impactul si riscurile asupra imaginii PSD, mesajul catre delegatia FMI. Miza este sa tragem cat mai mult de timp sa vina alegerile prezidentiale, dar deocamdata nu am decis nimic", au declarat sursele HotNews.ro.
Si surse la varful PNL confirma ca iau in calcul absenta parlamentarilor la votul Guvernului Croitoru: "Interesul nostru nu e sa aducem oamenii la vot. Asta e interesul PDL. Deci s-ar putea sa fie parlamentari PNL absenti, dar unii vor veni."
O alta varianta discutata de PSD este participarea la sedinta, dar fara ca parlamentarii social-democrati sa-si exercite votul. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a evitat sa precizeze daca PSD voteaza sau nu: "PSD nu voteaza Guvernul Croitoru. Am declarat-o formal. Nu vom vota acest Guvern. Nu are importanta daca nu votam