Marea Britanie a decis sa divizeze bancile mari si este primul stat care a luat masuri decisive pentru reorganizea sectorului financiar. In acelasi timp, Statele Unite, epicentrul crizei financiare mondiale, au evitat pana in prezent sa-si restructureze industria bancara.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling a confirmat ca Lloyds, Royal Bank of Scotland si Northern Rock, banci aflate sub controlul statului, vor fi divizate, iar diferite parti ale acestora vor fi vandute, scrie BBC News.
El a spus ca in Marea Britanie ar putea aparea trei noi banci in urmatorii trei-patru ani, ca urmare a acestui proces de restructurare a bancilor existente.
Darling a declarat ca se vor vinde doar anumite unitati ale bancilor atunci "cand momentul va fi potrivit", pentru a se asigura ca toti contribuabilii isi vor recupera banii.
Exista speculatii potrivit carora intre cumparatori s-ar putea numara si lantul de supermarketuri Tesco si compania Virgin.
Pentru a asigura o competitie corecta pe piata, activele bancilor vor fi vandute doar noilor intrati pe piata bancara din Marea Britanie si nu institutiilor financiare deja existente.
Noile banci se vor concentra pe operatiunile standard de retail, pe atragerea de depozite si pe oferirea de produse ipotecare.
Darling a spus ca aceasta metoda a fost cea mai potrivita solutie pentru a "asigura o competitie corecta". El a spus ca "a avea pe piata doar putini furnizori mari de servicii bancare nu era acceptabil".
Ministrul de finante a mai spus ca guvernul va separa Northern Rock in doua parti pana la afarsitul anului, una dintre acestea urmand a fi vanduta in urmatorii trei sau patru ani.
Guvernul detine in prezent o participatie de 70% in cadrul RBS si de 43% in cadrul Lloyds, dupa ce in octombrie statul a injectat bani in banci pentru a le impiedica sa intre in faliment