Pentru femeile victime ale violenţei în familie divorţul este ultima soluţie. Deşi ar trebui să fie prima. Le e teamă să plece de lângă agresorul lor, nu au bani pentru divorţ, sunt ameninţate că le vor fi luaţi copiii. Avocatul Mihai Lungu, specializat în drept familial, explică ce drepturi au femeile bătute şi ce demersuri legale pot întreprinde.
Jurnalul Naţional: Care sunt demersurile legale pe care le poate face o femeie agresată de soţul ei împotriva acestuia?
Avocat Mihai Lungu: Există două tipuri de măsuri legale: unele reglementate de legislaţia civilă, respectiv evacuarea din domiciliu a soţului turbulent, şi unele reglementate de legislaţia penală - plângere penală pentru lovire (sau altă infracţiune, după caz), solicitarea luării măsurii interzicerii întoarcerii în domiliciu a soţului turbulent sau, după condamnare, se poate cere şi luarea măsurii de siguranţă prevăzută de art. 118 ind. (1) din Codul Penal. Din păcate, nu pot să vă spun şi cât de des se aplică acest articol al Codului Penal. Dar e bine de ştiut că măsura interzicerii întoarcerii în locuinţă pe o perioadă de maximum doi ani presupune ca agresorul să fi fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea de cel puţin un an şi ca victima să solicite instanţei această măsură.
Pe ce durată de timp se poate aplica măsura evacuării din domiciliu
a soţului?
Evacuarea are ca bază legală art. 26 din Legea 217/2003 şi art. 613, ind. (2) şi art. 581 din Codul de Procedură Civilă şi se aplică până la pronunţarea irevocabilă a hotărârii de divorţ, prin care se va stabili cui se atribuie locuinţa.
Cât durează şi cât costă un proces de divorţ?
Dacă apelezi la serviciile unui avocat, costul unui divorţ variază, în funcţie de durată şi complexitate, de la 1.000 de lei până la 4.000-5.000 de lei. Preţul creşte atunci când se face şi partajul, car