Ieri, Robert Turcescu le propunea ascultătorilor, la Realitatea FM, să discute despre ce mesaje aşteaptă de la reprezentanţii statului în aceste vremuri tulburi: fie că e vorba de povestea cu pensiile şi salariile de la FMI, fie de gripa porcină sau de accidentele feroviare. Ceea ce s-a întîmplat în ultimele 24 de ore legat de gripa nouă ilustrează perfect ideea că orice poţi aştepta de la stat, zilele astea, numai un mesaj coerent nu !
Comunicarea pe marginea gripei noi a fost un dezastru, şi nu pentru că situaţia din teren ar fi fost mai tragică decît cea din declaraţii sau pentru că nu s-ar fi citat corect date sau termeni medicali. Nu diferenţa dintre predicţii e subiectul, că sînt două mii sau douăzeci de mii. Modul în care s-a discutat despre subiect e problema !
Toţi cei în cauză au spus – şi plecăm de la premisa de bună-credinţă a fiecăruia – ceea ce a crezut. Sau ceea ce a ştiut la un moment dat. Preşedintele s-a mirat că trebuie să importăm vaccinuri. Streinu-Cercel, secretarul de stat acum demisionar, a vorbit, cu detaşarea de care numai medicii sînt capabili în astfel de situaţii, despre mii de morţi, mila Domnului şi “mizilicul” care e numărul de acum al cazurilor. Iar Geza Molnar de la Epidemiologie a expus cu largheţea teoreticianului un scenariu rece şi matematic referitor la multiplicarea îmbolnăvirilor.
Transparenţa nu strică, mai ales atunci cînd vorbim de ultra-sensibila temă a sănătăţii şi cu atît mai mult cu cît discutăm de epidemii şi pandemii. Numai că s-a transformat în haos. Băsescu se contrazice cu profesorul de la Matei Balş, dar convoacă şedinţă CSAT pe tema gripei. E foarte gravă situaţia sau nu ? Dacă da, de ce au loc manifestări publice, inclusiv băile de mulţime ale
campaniei ? Puteam avea vaccinuri mai devreme ? Dacă nu, de ce ?
Profesorul Streinu-Cercel este personajul asupra căruia s-au aţintit toate