Reprezentantii grupurilor de lobby din domeniul industriei din Germania au criticat masurile de reduceri fiscale anuntate de noul guvern condus de Angela Merkel si au declarat ca prioritatea Executivului trebuie sa ramana tinerea sub control a deficitului bugetar, relateaza Financial Times.
Prima masura anuntata de noua coalitie guvernamentala (alcatuita de Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Liber-Democrat) din Germania - reduceri fiscale de 24 de miliarde de euro pentru urmatorii patru ani - este criticata de reprezentantii industriei.
Ei sustin ca trebuie tinut in frau deficitul bugetar, estimat la 5% in acest an, pentru a respecta cerintele UE. Reducerile de taxe se vor aplica in special pentru familiile cu venit mediu si IMM-uri, potrivit Guvernului.
Reprezentantii din industria germana au urmat avertismentele Bancii Centrale Europene si ale Parlamentului federal german, care au declarat ca politicile economice "expansioniste" sunt de rau august pe timp de criza si pot crea un trend in zona euro.
Presedintele asociatiei de business BDI, Hans-Peter Keitel, a declarat ca actuala coalitie de centru dreapta va pune in pericol, prin reducerile fiscale promovate, reputatia Germaniei de a fi "prudenta din punct de vedere fiscal".
Problema deficitelor, la scara europeana
Potrivit Tratatului de la Maastricht, intrat in vigoare in 1993, statele europene trebuie sa-si pastreze deficitele bugetare sub 3%. Problema deficitelor bugetare a fost discutata permanent de la aparitia crizei financiare.
Multe state, in special cele din Vest, au optat pentru cresterea deficitelor bugetare si pomparea de bani in economie pentru a rezolva criza. Franta, spre exemplu, are estimat pentru 2009 un deficit bugetar de 8%.
In schimb, statele din Est, majoritatea imprumutandu-se de la Fondul Monetar International (FMI), au fost