Persoanele care prezintă febră (37,5 - 38 grade Celsius, la început), stare generală alterată, secreţii nazale trebuie să se izoleze la domiciliu şi să ia legătura cu medicul de familie. Este apelul către populaţie lansat de profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Persoanele care dezvoltă viroze, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se izoleze la domiciliu. Al doilea lucru: să ia legătura cu medicul de familie, care va stabili, împreună cu pacientul, ce anume se impune.
Limitarea răspândirii virusului
Scopul apelului lansat de autorităţi este de a limita circulaţia virusului. În momentul de faţă, în ţara noastră există două focare de gripă A/H1N1: la Iaşi şi la Bucureşti. De asemenea, au apărut şi forme severe de gripă nouă. La Bucureşti (caz autohton) şi la Cluj (caz de import, cu boli asociate) sunt spitalizaţi, la terapie intensivă, doi pacienţi cu forme severe de infecţie cu A/H1N1. Forma severă de gripă A/H1N1 presupune administrarea de oxigen şi ventilaţie mecanică. În aceste cazuri, aerul pătruns în plămâni este insuficient şi organismul se sufocă. Prof. dr Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că, într-un procent însemnat dintre cazuri, virusul A/H1N1 este asociat cu forme subclinice, adică omul duce gripa pe picioare. Dar tocmai aceste persoane sunt periculoase pentru cei din jur, întrucât transmit virusul.
Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe în România la 1 decembrie, urmând ca elevii să fie vaccinaţi începând de la 4 ianuarie. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, iar preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit. "Ne aşteptam să apară mai multe cazuri de gripă nouă o dată cu sezonul rece. Problemele au coincis cu în