Cristi Minculescu, Florin Călinescu, Mihaela Rădulescu, Vasile Muraru şi Margareta Pâslaru sunt doar câteva dintre celebrităţile care au primit această titulatură în diferite oraşe din ţară. Din ce în ce mai multe personalităţi sunt numite „cetăţeni de onoare“ în oraşele în care s-au născut. Dar ce reprezintă această titulatură pentru ei? După ce îşi dedică existenţa unui scop, acela de a cânta, de a prezenta emisiuni sau de a juca pe scena teatrului, după ce lumina reflectoarelor îi copleşeşte şi câştigă admiraţia publicului, vedetele autohtone sunt „recompensate“ şi de obştea lor.
Una din cele mai des întâlnite gratificaţii este diploma de cetăţean de onoare. Condiţiile în care diploma le este acordată sunt stabilite de fiecare municipiu în parte, dar în mare, cerinţa este aceeaşi: promovarea oraşului de către personalitatea respectivă. La rândul lor, personalităţile se bucură de diverse beneficii.
Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, a fost recent declarat cetăţean de onoare în Craiova. Viceprimarul Teodor Sas a fost cel care i-a înmânat acestuia distincţia de cetăţean de onoare al oraşului la sfârşitul lunii septembrie. Deşi Minculescu este originar din Bucureşti, a petrecut mult timp în copilărie în Craiova, oraş pe care l-a susţinut şi despre care a vorbit de fiecare dată când a avut ocazia.
Pasiunea sa pentru echipa de fotbal Universitatea Craiova este un alt motiv important pentru care Cristi rămâne fidel acestui oraş. „Sunt emoţionat. Am primit acest titlu în oraşul copilăriei mele. Este cel mai frumos oraş din lume. Este oraşul copilăriei mele, al adolescenţei mele, al Universităţii Craiova“, a spus Minculescu după primirea titlului onorific.
„Timişorean până mor“
Florin Călinescu a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Timişoara în anul 2000. Directorul Teatrului Mic a refuzat