O directivă comunitară, care va intra în vigoare de pe trei decembrie, le dă dreptul călătorilor să ceară daune dacă trenul ajunge cu întârziere mai mare de o oră. Regulamentul comunitar 1371/2007 va intra în vigoare la 3 decembrie şi reprezintă noul coşmar al CFR Călători.
Directiva europeană se aplică în toate ţările din Uniunea Europeană, deci şi în România, şi vizează protecţia călătorilor, dar în egală măsură şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor feroviare, calitate ca şi inexistentă în momentul de faţă.
Din start, CFR Călători s-a “abonat” la plata unor despăgubiri substanţiale către călători, în condiţiile în care aceştia pot cere returnarea a 25% din preţul biletului de călătorie dacă întârzierea este mai mare de 60 de minute şi 50% dacă depăşeşte două ore.
“În momentul de faţă se lucrează la normele de aplicare ale directivei comunitare”, ne-a declarat reprezentantul CFR, Cornelia Bolână. Este general cunoscut faptul că întârzierile trenurilor sunt la ordinea zilei mai ales din cauza stării jalnice a infrastructurii.
“Amânarea directivei este o prostie”
CFR are totuşi o portiţă de scăpare. Regulamentul prevede posibilitatea unei derogări de la aplicarea directivei pentru o perioadă de cinci ani de zile.
Liderul Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi, Viorel Istrate, ne-a declarat însă că derogarea nu va face decât să adâncească criza sistemului feroviar:
“ Tot ce am realizat până acum a fost pentru că am fost împinşi de la spate de Uniunea Europeană. Amânarea directivei este o prostie. Măsura este necesară ca să viabilizăm sistemul feroviar. În felul acesta se vor realiza investiţiile în infrastructura feroviară, investiţii care trebuia făcute de acum câţiva ani ”.
Din nefericire, acest adevăr a fost confirmat de încă un accident feroviar. @N