FMI a cerut luni autoritatilor romane sa elimine, din 2010, subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, dintre cele zece companii monitorizate doar sapte avand posibilitatea sa reziste fara subventii.
"Vor mai exista subventii la cel putin doua-trei companii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, citat de Mediafax.
Incadrarea in tinta de deficit bugetar, precum si ajustarea cheltuielilor de personal raman insa cele mai problematice obiective, Guvernul nefiind capabil sa gaseasca formula care sa-i permita lichidarea unor agentii guvernamentale si trimiterea bugetarilor cate 10 zile in concediu fara plata.
In mod traditional, cheltuielile bugetare au explodat in ultimele luni ale anului atat la nivel central, cat mai ales in plan local. Iar trendul expansionist al cheltuielilor a fost accentuat in anii electorali, asa cum s-a intamplat in 2009 si cum este posibil sa se intample si in acest an.
Desi Executivul si-a angajat, in 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educatia nationala, salarizarea unitara a personalului bugetar si reorganizarea unor autoritati si institutii publice, practic nu s-a intamplat nimic. In ipoteza in care legile ar fi declarate neconstitutionale, Finantele ar trebui sa se gandeasca la un plan B de reducere a cheltuielilor, inclusiv la un proiect de buget alternativ pentru 2010. Amanarea deciziei privind concediul fara plata al bugetarilor pune presiune pe cheltuielile de personal fiind nevoie de masuri compensatorii pentru ca deficitul bugetar sa se incadreze in tinta negociata cu FMI, de 7,3% pentru acest an.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca teoretic Romania s-ar putea incadra in tinta de deficit bugetar stabilita pentru acest an, dar prin aplicarea unor ajustari de cheltuieli cu impact nega