Posturile de televiziune au deseori probleme cand trebuie sa foloseasca corect semnele de punctuatie si expresiile "pe care" sau "ca si", arata ultimul raport al Academiei Romane privind calitatea limbii romane in audiovizual, raport realizat la cererea CNA. Comparativ cu monitorizarile precedente, raportul indica o scadere semnificativa a numarului de greseli la televiziunile de stiri - Realitatea TV si Antena 3, precum si o crestere a numarului acestora la OTV si B1TV.
Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Romane a monitorizat, in perioada 20 septembrie-20 octombrie 2009, patru posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Guerrilla si Europa FM) si 12 posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR2, TVR Cultural).
Comparativ cu monitorizarile precedente din 2009, la posturile de televiziune monitorizate s-au redus greselile elementare, "scolaresti", insa raman in continuare frecvente dezacordurile si greselile de punctuatie, a spus, marti, filologul Rodica Zafiu la CNA, cu ocazia lansarii raportului.
Concluziile raportului, pe scurt:
OTV, N24 si B1TV conduc detasat in topul greselilor gramaticale pe sticla cu 92, 89 si, respectiv, 83 de greseli.Numarul greselilor gramaticale a scazut semnificativ la televiziunile de stiri Realitatea TV si Antena 3 - 55 si, respectiv, 54 - fata de precedenta monitorizare (20 mai-20 iunie), cand Antena 3 se afla in fruntea listei la numarul de greseli (96), urmata la mica distanta de Realitatea TV (89 de greseli).Posturile generaliste Antena 1 si Pro TV merg umar langa umar cu un numar constant de greseli, la o analiza comparativa a celor trei monitorizari realizate anul acesta, in primavara, vara si toamna.O scadere semnificativa a greselilor se vede si la Kanal D, de l