În şedinţa de astăzi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a realizat un top al greşelilor gramaticale semnalate în cadrul emisiunilor televizate, în urma căruia pe primele trei locuri s-au aflat OTV, N24 şi b1TV. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Reprezentanţii CNA au monitorizat 12 posturi de televiziune care emit la nivel naţional şi patru canale radio şi, alături de cercetători ai Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", au întocmit o listă cu cele mai frecvente greşeli care au apărut în emisiunile difuzate în perioada20 septembrie - 20 octombrie 2009.
Din acest punct de vedere, cele mai numeroase erori de folosire a limbii române s-au înregistrat la OTV (92 de greşeli), N24 (89 de greşeli) şi B1 TV (83 de greşeli). Ele sunt urmate de posturile Prima TV (64), TVR 1 (63), TVR 2 (61), Kanal D (58), Realitatea TV (55), Antena 3 (54), Antena 1 (52), Pro TV (50) şi TVR Cultural (23).
Rodica Zafiu, coordonatoarea cercetării, este de părere că greşelile apărute, deşi mai puţine decât în cazul monitorizărilor anterioare, reprezintă atât o dovadă a neglijenţei lingvistice, cât şi erori "frapante", care pun într-o lumină negativă pe cei care le folosesc.
Printre greşelile cele mai grave, dar şi cel mai des întâlnite, sunt:
formarea incorectă a pluralelor substantivelor cu desinenţele "-e" sau "-uri", "-e" sau "-i". Astfel, sunt folosite pluralele "esee", "găine", în loc de "eseuri", "găini".
folosirea construcţiilor sintactice neîngrijite: "din cauza la bănci", în loc de forma corectă "din cauza băncilor"
împrumuturi lexicale şi gramaticale din limba engleză, greşit folosite: "sunt puţin depresat" în loc de forma corectă "sunt puţin deprimat" sau "omul e interesat în albină", în loc de "omul e interesat de albină".
folosirea excesivă, cu scopul evitării cacofoniei, chiar şi în co