Sfidând criza, românii se înghesuie să vadă spectacole de calitate la teatru, operă sau operetă. Acest lucru e certificat de zecile de reprezentaţii care se ţin cu casa închisă. Pentru cinci spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2009, care se desfăşoară în Bucureşti până la 8 noiembrie, nu se mai găsesc bilete de mai bine de o săptămână. „Casa Zoikăi“, în regia lui Alexandru Tocilescu, „Orfeu şi Euridice“, în regia lui Alexandru Darie, „Lear“ de Andrei Şerban, „Ioana şi Focul“, în regia Cătălinei Buzoianu, şi „Sinucigaşul“, în regia lui Felix Alexa, sunt cele cinci care se joacă cu casa închisă în cadrul FNT. Un proiect inedit care are mare priză la publicul român este oferit de Teatrul Act din Capitală.
Pentru pachetul de trei spectacole scrise de actorul, scenaristul şi dramaturgul Mimi Brănescu, puse în scenă de regizorii Vlad Massaci, Alexandru Dabija şi Claudiu Goga, stau la coadă peste 2.000 de persoane, care s-au înscris pe o listă de aşteptare.
„Ar fi grozav să jucăm 20 de reprezentaţii, una după alta, dar nu cred că urbea noastră e pregătită pentru aşa ceva. Depindem de programul actorilor, de programul mare al teatrului (...). Eu aş vrea să jucăm de 50 de ori proiectul ăsta, dar e imposibil“, a declarat recent Marcel Iureş, directorul Teatrului Act.
Titluri la mare căutare
Şi Teatrul Nottara se bucură de popularitate în rândul „devoratorilor“ de teatru. În perioada 1-11 octombrie, şase reprezentaţii, printre care se numără „Opera de trei parale“ de Bertold Brecht, în regia Dianei Lupescu, „Scandal la Operă“ de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor, sau „Titanic Vals“ de Vlad Muşatescu, în regia lui Dinu Cernescu, s-au ţinut cu casa închisă.
La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“, „Bufonii Regelui“ sau „Idolul Femeilor“ s-au jucat în faţa unor săli pline ochi. Şi Teatru