Consumul de iaurturi probiotice reduce severitatea simptomelor răcelii cu 20 la sută. Kiwi este una dintre cele mai importante surse de vitamina C. Pentru a scăpa de afecţiunile sezoniere, specialiştii recomandă un consum mărit de citrice, condimentarea preparatelor cu piper şi creşterea consumului de usturoi. Cunoscută pentru abilitatea de a lupta contra virusurilor şi bacteriilor, vitamina C stimulează celulele albe să lupte împotriva radicalilor liberi şi contribuie activ la stoparea proceselor degenerative din organism.
Necesarul de vitamina C pentru un adult sănătos, în timpul sezonului rece, este de aproximativ 70 mg pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C, aproximativ 100 mg pe zi. Printre sursele naturale importante de vitamina C se evidenţiază: pătrunjelul, kiwi, citricele, legumele verzi şi chiar murăturile.
Necesarul de vitamina C poate fi acoperit zilnic cu un pahar de suc proaspăt de grepfrut sau de portocale şi cu o salată de varză şi de broccoli. Şi vitamina E ajută sistemul imunitar prin faptul că favorizează răspunsul la stările inflamatorii şi joacă un rol important în crearea şi în menţinerea stării de sănătate a celulelor. Această vitamină o găsim în cereale integrale, în ulei vegetal şi în nuci.
Grăsimile „bune“ ne feresc de infarct
Specialiştii recomandă un aport mărit de calorii iarna, pentru că organismul consumă mai multă energie ca să se protejeze de frig.
Putem creşte numărul de calorii prin consumul de grăsimi de calitate, deoarece acestea ajută corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. Cele mai recomandate grăsimi sunt cele din peşte, deoarece contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui şi reduc semnificativ riscul de a face infarct.
De asemenea, cantitatea însemnată de Omega 3 din peşte poate ajuta la eliminar