Cei mai afectaţi: patronii care şi-au închis afacerile şi angajaţii rămaşi fără job. În Dâmboviţa, 1885 de firme şi-au suspendat activitatea în acest an, comparativ cu 182 societăţi în perioada similară a anului trecut. Pentru că nu mai au bani să plătească dări în plus către stat, tot mai mulţi întreprinzători au ajuns să-şi închidă firmele. Conform datelor de la Registrul Comerţului, 1885 de firme şi-au suspendat activitatea în acest an, de 10 ori mai multe decât în perioada similară a anului trecut. „Cei care se hotărăsc să închidă firmele trebuie să ştie că acest lucru costă aproximativ 210 lei, iar procedura durează o săptămână. Dacă patronii radiază firma plătesc aproximativ 1.000 de euro”, a declarat un reprezentant al Registrului Comerţului Dâmboviţa.
“Îmi pare rău pentru angajaţii mei”
Administratorii firmelor au fost nevoiţi să suspende activitatea şi să-şi disponibilizeze salariaţii. “Am avut 12 angajaţi. Prima dată am disponibilizat cinci, după aceea încă doi. Săptămâna asta merg să depun cererea de întrerupere a activităţii. Îmi pare rău pentru angajaţii mei, dar nu am altă soluţie. Eu, personal, sunt buimacă, du-te la Finanţe, de acolo te trimit la Registrul Comerţului, de acolo înapoi la Finanţe şi tot aşa”, a spus Ligia Matei, administrator.
Cazul nu este singular. Acelaşi lucru ni l-a declarat Marian Lungu, care a ajuns la capătul răbdării. ”M-am dus la Registrul Comerţului să îmi depun cererea de încetare a activităţii, unde mai erau aşezate la coadă vreo şapte persoane. Tuturor li s-a părut absurd, adică, dacă profitul meu e zero sau chiar sunt în pierdere, demonstrat negru pe alb, nu înţeleg de ce trebuie să plătesc acest impozit forfetar. Am lăsat pe dinafară toţi angajaţii, care au familie, copii. Îmi pare extrem de rău, dar nu am avut altă soluţie”, ne-a spus un patron care a dorit să-şi păstreze ano