Din cauza procesului de încălzire globală, legendarele zăpezi eterne de pe vârful Kilimanjaro, acoperişul Africii, ar putea deveni o simplă amintire, acestea topindu-se accelerat, potrivit unor noi măsurători ale căror rezultate au fost făcute publice luni, informează AFP. Circa 85% din calota glaciară, care acopera masivul Kilimandjaro în anul 1912, a dispărut complet până în 2007. Mai mult, conform măsurătorilor, aproximativ 26% din gheaţa care se mai găsea în 2000 pe acest vârf vulcanic, a dispărut până în 2007.
Citiţi şi:
Din ce în ce mai puţini americani cred că încălzirea globală este reală - sondajÎncălzirea Pământului se confirmăMeduze veninoase în Marea Neagră din cauza încălzirii globale
Studiul este primul care calculează volumul de gheaţă pierdut de gheţarii de pe Kilimandjaro , după anul 2000, precizează Lonnie Thompson, profesor de ştiinţe ale Pământului la Universitatea de Stat din Ohio (nord), unul dintre principalii co-autori ai acestei comunicări ştiinţifice publicată în ultimul număr al Analelor Academiei americane de Ştiinţe (PNAS).
Gheţarii de pe Kilimanjaro, pe flancul nordic şi pe cel sudic, aveau o grosime mai mică cu 1,9 - 5,1 m în 2007 comparativ cu grosimea din 2000.
Gheţarul Furtwängler, aflat în apropiere de vârful Kibo, punctul maxim al masivului Kilimanjaro ce măsoară 5.891,8 metri, şi-a pierdut 50% din grosimea patului de gheaţă între anii 2000 şi 2009.
În urma analizelor de mostre de gheaţă prelevate de la diferite adâncimi din corpul gheţarilor, s-a constatat că zăpezile ce acopereau masivul muntos aflat la frontiera dintre Tanzania şi Kenya nu au mai trecut printr-un astfel de fenomen de topire constantă şi accentuată în ultimii 11.700 de ani.
De-a lungul celor 300 de ani de secetă ce s-au abătut asupra Africii în urmă cu 4.200 de ani, nu a f