Creşterea economică de anul viitor ar putea fi obţinută din aprecierea exporturilor dar şi din atragerea fondurilor europene, susţine Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI aflată în vizită oficială în România. El a precizat însăm că în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene oficialii de la Bucureşti au o mare problemă: de multe ori nu au suficienţi bani pentru a plăti cofinanţarea, ceea ce duce la amânarea proiectelor pe bani UE sau chiar la anularea lor.
"Am văzut în trecut guverne care cheltuiau atât de mulţi bani pentru pensii şi salarii, încât nu mai aveau resursele necesare pentru a cofinanţa proiectele susţinute cu fonduri europene", a declarat Franks. În momentul de faţă România atras circa 10% din banii europeni disponibili în perioada 2007-2013, dintre care doar 1,3% au fost absorbiţi (valoarea plătiţilor efective din bani UE), respectiv 440 de milioane de euro, dintr-un total de 30 de miliarde de euro.
Franks: veţi avea dobânzi mai mici când vor scădea riscurile de ţară şi cele politice
Întrebat când vor avea parte românii de dobânzi mai mici, oficialul Fondului a ţinut să sublinieze că acest lucru va fi posibil când statul se va împrumuta mai puţin de la bănci, respectiv când Finanţele nu vor mai concura cu mediul privat pe banii bancherilor. Acest lucru este posibil numai prin reducerea riscului de ţară, respectiv dobânda la care se împrumută statul de peste graniţă, dar şi celui politic, care poate influenţa dobânzile pe plan intern dar şi politica fiscală a statului.
Franks spune că în această problemă el poate ajuta românii doar pe jumătate: "Putem ajuta România să reducă riscul de ţară, dar va trebui să îşi diminueze singură riscul politic".
În ceea ce priveşte ţintele economice care trebuiau respectate de România până la finele lui septembrie, FMI având raportări trimestriale privind parcursul acor