Zi importantă pe scena politică de la Bucureşti. Guvernul propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru cere Parlamentului votul de învestitură, miercuri, 4 noiembrie. Cei mai mulţi comentatori şi lideri politici spun că e vorba de un scenariu previzibil. Cu alte cuvinte, Cabinetul Croitoru nu va primi votul favorabil al senatorilor şi deputaţilor reuniţi. Pentru a fi învestit, Executivul are nevoie de 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Zi importantă pe scena politică de la Bucureşti. Guvernul propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru cere Parlamentului votul de învestitură, miercuri, 4 noiembrie.
Cei mai mulţi comentatori şi lideri politici spun că e vorba de un scenariu previzibil. Cu alte cuvinte, Cabinetul Croitoru nu va primi votul favorabil al senatorilor şi deputaţilor reuniţi. Pentru a fi învestit, Executivul are nevoie de 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Şansele sunt foarte mici, dacă ne gândim că PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor îl susţin pe primarul Sibiului, Klaus Johannis pentru postul de premier. PDL are 166 de deputaţi şi senatori, PSD+PC - 157, PNL - 80, UDMR - 31, grupul minorităţilor are 18 deputaţi, iar din noul grup mixt al independenţilor fac parte 14 deputaţi şi cinci senatori.
Un alt indiciu care ne face să credem că acest Guvern va cădea în Parlament este acela că doar doi miniştri propuşi din cei 14 care alcătuiesc Cabinetul au primit avizul comisiilor parlamentare, Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu.
Dacă Executivul Croitoru cade în Parlament, şeful statului are dreptul să facă o ultimă propunere de prim-ministru. Traian Băsescu a spus de mai multe ori că va alege pe cineva de la partidul cu cele mai multe mandate în Legislativ, adică PDL.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pen