Designer talentat, s-a întors în Baia Mare în urmă cu 11 ani. S-a remarcat ca urmare a participării la o serie de prezentări colective de lucrări. În noiembrie, organizează o expoziţie de design.
Barbu Crăciun vine dintr-o familie de artişti, ambii părinţi fiind profesori de arte plastice. În plan cultural, fondul a existat de când era copil. Ulterior, a reuşit să-şi educe talentul într-un mod original.
În liceu, s-a specializat în profesia de „croitoreasă”. „Aşa scrie pe diploma mea, la terminarea Liceului nr. 6”, povesteşte Barbu Crăciun. A urmat facultatea la Cluj, perioadă în care a pus bazele colaborării cu o firmă de marochinărie din Sebeş.
A devenit freelancer
După absolvirea facultăţii, a mai rămas vreo doi ani în Cluj, timp în care a lucrat pentru mai multe agenţii de publicitate, apoi a migrat spre Sebeş. Sătul de munca în folosul patronatului, revine, în anul 1998, în Baia Mare ca freelancer. Multe lucrări de „graphic design” şi „ambiental design” din oraş poartă semnătura celui care, începând cu anul 1997, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. „Sunt ceea ce, pe vremea comunismului, se chema desenator artistic cu studii superioare”, spune artistul.
Barbu Crăciun este un perfecţionist convins. Nu-i place simetria: „Totul în jur tinde către simetrie. Aceasta nu este suficient de dinamică din punctul de vedere al compoziţiei şi niciodată nu spune o poveste”.
Scoate arta băimăreană din impas
Artistul este de părere că, până acum 4-5 ani, arta băimăreană se rezuma la multă natură statică şi la „arta vegetariană”. Acum, lucrurile par să se schimbe. „Au apărut câţiva artişti plastici tineri care au venit în contact cu urbanul: Adrian Chira, Valer Sasu, Mihai Ciplea”, consideră Barbu Crăciun. Acesta spune că este impetuos necesar ca generaţiile viitoare de artişti plastici şi