Instituţia a devenit loc de „dezmăţ“ pentru tineri, care au aici la dispoziţie două cluburi, două baruri şi o sală de biliard. În urmă cu aproape 40 de ani, în centrul Băii Mari era pusă piatra de temelie la clădirea care astăzi poartă numele de Casa de Cultură a Sindicatelor. La vremea aceea, a costat cam 14 milioane de lei, adică echivalentul a aproape 500 de apartamente. Tot atunci, s-au construit mai multe unităţi de acest gen, toate pe cheltuiala Uniunii Generale a Sindicatelor din România“, îşi aminteşte Dumitru Corzan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare.
Din păcate, însă, cuvântul cultură a ramas doar în titulatura clădirii, care nu mai deserveşte de mult ceea ce ar trebui să reprezinte. Astăzi aici se găsesc două cluburi, două baruri, un magazin alimentar, o sală de jocuri şi o altă sală, în care una dintre universităţile din municipiu predă cursuri de învăţământ la distanţă. Mai nou, clădirea este şi „suport“ pentru afişaj electoral.
Manelişti pe aceeaşi scenă cu actori de elită
„Suntem nevoiţi să ne autofinanţăm, pentru că nu primim ajutor de nicăieri. Am exploatat la maximum spaţiul liber, astfel încât acum avem date în chirie cinci-şase spaţii, pentru a ne acoperi cheltuielile lunare de aproape 20.000 de lei“, explică directorul.
„Doar aşa reuşim să ne acoperim cheltuielile, atât pentru utilităţi, cât şi pentru salariile personalului“, a continuat acesta. Pentru a reuşi să îşi plătească cheltuielile, conducerea Casei de Cultură a renunţat la orice criteriu de selecţie a celor care se prezintă pe scenă în faţa băimărenilor.
„Am închiriat scena chiar si pentru manelistul Guţă sau Adi de Vito, pentru cursuri spirituale şi alte manifestaţii de gen, pentru că noi nu facem discriminare“, a declarat Dumitru Corzan. „Bineînţeles că am adus şi trupe consacrate de balet, mari actori ai Românie