Spitalele sunt supraaglomerate, ambulanţele vin greu sau deloc, stocurile de medicamente antivirale s-au epuizat. Autorităţile încearcă să nu provoace panică în rândul populaţiei, anunţând cu zgârcenie cifrele reale ale deceselor şi cazurilor de infectare.
Citeşte şi: Timişoara: Elevul suspect de gripă porcină, internat la „Victor Babeş”, se simte foarte rău
Potrivit cifrelor oficiale, doar 22 de persoane au fost confirmate că ar fi murit în Ucraina de virusul gripei porcine A(H1N1). Restul, până la 71, au decedat din cauza gripei sezoniere şi a altor afecţiuni respiratorii.
O analiză mai exactă este greu de făcut din cauza lipsei kiturilor de testare.
Ministerul Sănătăţii a raportat 255.516 cazuri de persoane cu gripă şi infecţii respiratorii virale acute, cu toate că mulţi experţi susţin, sub anonimat, că imaginea reală este mult mai rea, deoarece medicii dau diagnosticul de gripă porcină doar în cazuri extreme.
Ieri, ministrul adjunct al Sănătăţii, Vasilii Lazorişineţ, a recunoscut, într-un final, că şi capitala Kiev este în pragul epidemiei. La spitale şi la cabinetele medicale, cozile sunt imense, iar ambulanţa nu poate onora toate apelurile. Igor Semakin, un locuitor de 41 de ani din capitala ucraineană, i-a destăinuit corespondentului cotidianului „Blik“ că a sunat la o policlinică deoarece fiul său Viktor, în vârstă de 20 de ani, avea temperatură peste 39 de grade şi i s-a răspuns că nu poate să-l consulte niciun medic deoarece erau mult prea multe apeluri în acel moment. Ambulanţa a venit după multe insistenţe.
Medicul de pe Salvare i-a prescris medicamente antivirale, dar în farmacii toate stocurile s-au epuizat de mult, la fel ca şi antifebrilele şi chiar banala aspirină.
Luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a livrat Ucrainei 16 tone de Tamiflu, dar antiviralul nu se v