Ministerul Finantelor ar trebui sa inceapa sa se gandeasca serios la solutii alternative pentru a acoperi deficitul de venituri bugetare din ultimele doua luni ale anului, in conditiile in care probabilitatea primirii transei a treia de la FMI de 1,5 mld. euro pana la sfarsitul anului pare destul de redusa.
Finantarea deficitului si plata salariilor si pensiilor sunt destul de incerte fara banii de la FMI, fara miliardul de euro de la Uniunea Europeana, care nu va mai veni in acest an, si fara cel de-al doilea miliard de euro din emisiunea de eurobonduri.
Romania are nevoie de circa 3,5 mld. de euro, iar daca statul nu primeste banii de la finantatorii externi, va fi nevoit sa ajusteze cheltuielile pe final de an si sa se imprumute de pe piata locala. Pe fondul crizei politice, chiar reprezentantii sindicatelor au declarat ca au cerut FMI sa nu acorde a treia transa "pentru a da o lectie politicienilor".
Incadrarea in tintele de deficit bugetar agreate ramane problematica in conditiile in care ajustarea cheltuielilor de personal intarzie. Desi pana acum FMI s-a aratat destul de tolerant, acum nu mai pare dispus la o renegociere a deficitelor bugetare pentru acest an si pentru 2010, de 7,3% din PIB, respectiv 5,9% din PIB. In schimb, FMI analizeaza revizuirea prognozelor privind cresterea economica din 2010. In plus, FMI a solicitat disponibilizari si anularea subventiilor la companiile cu datorii mari.
Daca in cazul FMI aprobarea in Parlament a bugetului este cruciala, pentru CE si Banca Mondiala cantareste greu si pachetul de legi privind reformele structurale legate de salarii, pensii si responsabilitatea fiscala.
Ministerul Finantelor ar trebui sa inceapa sa se gandeasca serios la solutii alternative pentru a acoperi deficitul de venituri bugetare din ultimele doua luni ale anului, in conditiile in care probabilitatea primirii tra