Chiar dacă guvernanţii îşi puseseră toate bazele în sectorul agricol, numindu-l „colacul de salvare în faţa crizei“, calamităţile au distrus peste 30% din recolta de cereale. Lipsa sistemelor de irigaţii i-a făcut pe producătorii agricoli din România să privească neputincioşi la seceta care le-a pârjolit mai mult de un sfert din culturi. Recolta de cereale din acest an este cu aproximativ 30% mai mică decât anul trecut, făcând din 2009 unul dintre cei mai proşti ani agricoli. Cele mai afectate culturi au fost cele de grâu, fiind distruse de secetă peste un milion de hectare de teren. România a înregistrat, în acest an, o producţie de grâu de 5,2 milioane de tone, în scădere cu 28% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Citeşte şi:
5.500 de moldoveni în şomaj înainte de CrăciunBraşov: Culturi „tradiţionale“ de afine, trandafiri sau trufe, în loc de cartofi şi sfeclă
Marii producători susţin însă că aceste date sunt umflate şi că producţia naţională s-a ridicat la maximum 3,5 milioane de tone. Nici cifrele privind producţia de floarea-soarelui nu sunt mai îmbucurătoare, anul acesta recoltându-se doar 1,1 milioane de tone, faţă de 1,17 milioane de tone de tone în 2008. Porumbului i-a mers un pic mai bine, datorită ploilor din această toamnă. Cu toate acestea, şi producţia de porumb a scăzut cu 10% faţă de 2008, ajungând, în acest an, la 6,7 milioane de tone.
Chiar dacă Ministerul Agriculturii a primit cereri pentru declararea stării de calamitate şi acordarea de despăgubiri pentru 1,32 milioane de hectare, dintr-un total de 2,59 milioane de hectare asigurate, nici până la această oră Guvernul nu a declarat stare de calamitate. Şi asta chiar dacă au fost afectate de secetă 34 de judeţe.
Porumboiu a dat statul în judecată
Seceta nu i-a ocolit nici pe marii produc