Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au descoperit urme de locuinţe romane în inima Cetăţii medievale Alba Carolina. Sursa: Mihaela Moraru Acest lucru reprezintă o premieră, deoarece abia acum s-au demarat săpături arheologice în zona adiacentă Castrului Roman şi, în viitor, ar putea aduce răspunsul la o dilemă a arheologilor, care încă nu pot spune cu certitudine unde era amplasat al doilea oraş roman de la Apulum.
„Anul acesta am primit o sumă de la Ministerul Culturii, care ne-a permis iniţierea cercetărilor. Săpăturile continuă şi în prezent, dar de data aceasta cu sprijinul financiar al Grupului Corint, care coordonează proiectul «Traseului celor Trei Fortificaţii» şi care este direct interesat de punerea în valoare a vestigiilor în acest punct al sitului roman Apulum”, explică arheologul Anca Timofan.
Ultima fază de locuire de epocă romană
Campania din acest an a dus la descoperirea unei clădiri de epocă romană, respectiv sectorul de sud al aşezării civile a castrului Legiunii a XIII-a Gemina, la circa 130-140 de metri de Poarta Principalis Dextra. „Aici au existat două faze de amenajare a pavajului exterior. Pe alocuri, el este distrus de intervenţii medievale şi gropi din perioada austriacă. Din punct de vedere tipologic încă nu ştim ce tip de locuinţă este până când nu vom avea o ideea de ansamblu asupra planimetriei sale, adică până în viitor când vom reuşi să dezvelim mai mult din aceasta. Noi o datăm către sfârşitul secolului II- secolul III”, adaugă specialistul.
Potrivit acestuia, situl reprezintă ultima fază de locuire de epocă romană. „Sub acest nivel mai există un nivel roman, cel timpuriu, din prima jumătate a secolului II, care corespunde şi cu fazele iniţiale ale castrului. Ceea ce vedeţi sunt elevaţiile zidurilor, construite din asize de gresie calcaroasă alternând cu asiz