Decizia de ieri a Curţii de la Haga Strasbourg ar putea avea consecinţe inclusiv în şcolile din România, deşi se referă punctual la un caz din Italia. O mamă de origine finlandeză, al cărei copil învăţa într-o şcoală din Nordul Italiei, a cerut îndepărtarea crucifixului din clasă. S-a ajuns până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a decis că “şcolile de stat seculare trebuie să respecte neutralitatea confesională în contextul educaţiei publice”. Altfel, sunt încălcate dreptul la libertate religioasă şi la educaţie liberă. CEDO nu a cerut Italiei să îndepărteze crucifixurile din şcoli, dar a obligat statul să plătească mamei finlandeze 5.000 de euro. Decizia ar putea fi urmată de alte cazuri asemănătoare, ridicate în întreaga Europă. Părinţi din România care se simt lezaţi de icoanele de pe pereţii claselor în care învaţă copiii lor ar putea deschide cazuri asemănătoare. Poate pe unii dintre ei chiar dorinţa de a câştiga o sumă de bani, precum mama finladeză, îi va împinge către asemenea proceduri juridice. Pe alţii, principiul libertăţii religioase îi va face să apeleze la justiţie. Este un precedent care ar putea declanşa o întreagă ofensivă de secularizare a spaţiului de învăţământ de stat.
Este interesant de amintit faptul că în Italia crucifixurile au devenit obligatorii în şcoli în anii ‘20, în timpul regimului fascist. Implementarea acestei legi a devenit mai laxă începând din 1984, când catolicismul a încetat să fie religie de stat în Italia. Fireşte, decizia CEDO a fost condamnată de Vatican şi de statul italian.
P.S.: Decizia a deschis deja polemici aprinse, cel puţin între colegii mei. Părerea mea personală este că religia şi religiozitatea ar trebui să fie o opţiune personală, nu instituţionalizată. De aceea susţin varianta francezilor: fără simboluri religioase în şcolile de stat.
Decizia de ieri a Curţii de la Haga Strasb