La sfârşitul lunii trecute, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, precum şi ceilalţi colegi din ţară au efectuat mai multe controale la diverşi operatori economici pentru a verificamodul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi a produselor de panificaţie.
Probleme s-au găsit cu duiumul, în majoritatea judeţelor, aşa că s-au aplicat, în total, 285 de amenzi contravenţionale, ce au însumat 823.000 de lei.
Şi în Constanţa, inspectorii au depistat destule nereguli. Printre ele s-a numărat şi comercializarea de pâine deformată, aplatizată, cu lipituri laterale şi la capete, talpă cu urme de făină şi resturi arse, resturi de aluat uscat prezent în interiorul pâinii, crăpături sau zgură de la tava de coacere.
În plus, multe produse de panificaţie de pe rafturile magazinelor prezentau o neconcordanţă între cantitatea declarată de producători şi cea reală.
În cazul produselor vrac, inspectorii au constatat că unele unităţi care le comercializau nu aveau afişate denumirile produselor şi data durabilităţii minimale. Mai mult, pe multe ambalaje nu era inscripţionată nici măcar cantitatea netă a produsului.
Pentru a se evita situaţiile în care cumpărătorii sunt înşelaţi cantitativ şi calitativ, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă ca aceştia să acorde mai multă atenţie produselor din panificaţie şi pâinii pe care o achiziţionează şi să le refuze pe acelea cu aspect necorespunzător. În plus, la cumpărarea produselor alimentare trebuie solicitat şi păstrat bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, se va depune o reclamaţie la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor.
La sfârşitul lunii trecute, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, precum şi ceilalţi colegi din ţară au efectuat mai multe controale la di