Noua majoritate parlamentara (PNL, PSD, UDMR) este decisa sa respinga la votul din plenul Parlamentului de astazi echipa de ministri propusa de premierul desemnat, Lucian Croitoru, insa raman inca semne de intrebare fata de modul in care ii va fi blocata investitura. Exista varianta ca Guvernul sa fie respins sau sa nu fie, pur si simpu, votat din lipsa de cvorum.
Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a spus ieri ca formatiunea sa nu va vota Cabinetul Croitoru, el nespecificand insa daca social-democratii se vor abtine, practic, de la vot sau vor vota, efectiv, impotriva acestui Guvern.
Intrebat cum va vota PSD astazi la investitura Cabinetului Croitoru, Duvaz a precizat: "PSD nu voteaza Guvernul Croitoru. Am declarat-o formal".
PSD in dilema: Sa votam sau sa plecam?
Solicitat sa precizeze ce inseamna faptul ca PSD nu va vota Cabinetul Croitoru, respectiv daca PSD se va abtine de la vot sau daca va vota impotriva, Duvaz a spus: "Nu vom vota acest Guvern. Nu are importanta daca nu votam. Important e daca Guvernul este votat sau nu".
Pentru ca echipa Croitoru sa treaca de votul Parlamentului este nevoie de votul "pentru" al 236 de parlamentari (jumatate plus unul din numarul total al alesilor in Parlament).
Croitoru nu se poate baza acum decat pe aproximativ 190 de voturi, cele ale PD-L. Dar nu poate fi eliminata ipoteza ca partidele din opozitie sa decida sa nu voteze pur si simplu (nu va fi atunci cvorum de sedinta, adica jumatate dintre parlamentari sa-si fi exprimat votul), ipoteza in care echipa lui Croitoru nu este nici respinsa, nici trecuta.
In acest caz, ar urma sa fie organizata o noua sedinta a Parlamentului, lucru care va amana rezolvarea, situatiei de fata. Intr-un asemenea caz, guvernul Boc ramane in functie, dar acest lucru s-ar intampla si daca echipa Croitoru ar fi respinsa, pentru ca u