În perioada 20 septembrie − 20 octombrie 2009, patru posturi de radio şi 12 de televiziune au fost monitorizate de membri ai Academiei Române, la cererea CNA. Cele mai multe greşeli au fost făcute în programele postului OTV (92 de abateri), acesta fiind urmat de N24 (89) şi B1 TV (83). Posturile publice TVR 1 şi TVR 2 se află şi ele printre „repetenţii“ la limba română, având fiecare peste 60 de greşeli gramaticale.
În comparaţie cu monitorizarea din mai-iunie, când posturile TV au făcut 870 de greşeli, în septembrie-octombrie televiziunile s-au mai cuminţit, având 797 de erori. Cele mai des întâlnite abateri de la regulile gramaticale se referă la dezacord între subiect şi predicat, precum şi omiterea prepoziţiei „pe“ în faţa pronumelui „care“.
Totuşi, cele mai grave greşeli sunt reprezentate de folosirea unor cuvinte tipice pentru vorbirea incultă: „ceolofanul“ (Kanal D), „ghiuvetă“ (Prima TV), „salar“ (TVR 2) sau „corajul“ (OTV).
O noutate în materie de greşeli este evitarea formelor de genitiv sau dativ: „din cauza la bănci” (TVR 1) sau „la emisiune îi spune «Conspiraţia tăcerii»“ (N24). În ceea ce priveşte scrierea cu unul, doi sau trei „i“, posturile TV au mai rărit aceste greşeli. În schimb, au apărut erori în scrierea cu doi „e“: „Joacă aceiaşi carte“ (Antena 3), când corect este „aceeaşi“. Alte greşeli se referă la redactarea greşită a unor cuvinte, cu sunt „Goerghe Pogea“ (N24), „În toată ţăra“ (Realitatea TV) sau „miniştii“ (OTV).
Radiourile greşesc mai puţin
Cele patru posturi de radio supuse monitorizării au cele mai puţine abateri de la normele gramaticale. În timp ce Radio Guerrilla şi Europa FM au câte 11 greşeli, Radio România Actualităţi şi Cultural au adunat câte 15 şi respectiv 16 erori.