Pe 18 decembrie 1989 apărea în „Scînteia tineretului“ un articol care a stârnit, în degringolada acelor zile, un val de panică şi de bănuieli. La aproape 20 de ani, o întrebare persistă: cine şi în ce scop a folosit textul cu pricina, care-i sfătuia pe români cum să se bronzeze pe litoral în plină iarnă? Pe 18 decembrie 1989, „Scînteia tineretului” publica, în colţul din dreapta jos al paginii 5, un text micuţ, cu un titlu ce părea absurd: „Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare”. Elevii români erau învăţaţi cum să se bronzeze pe litoralul românesc în vacanţa de Crăciun.
Tot azi în Adevărul:VIDEO Moartea generalului Milea Lecţiile cazului Nicolcioiu, de Grigore Cartianu
În timpul Revoluţiei şi în primii ani de după evenimentele din 1989, acel articol ciudat a fost interpretat în fel şi chip. S-a zis că a fost semnalul de începere a Revoluţiei (variantă în care autorul semianonim, S.P., era creditat ca fiind de partea „celor buni”), că a fost semnalul „să se tragă” (variantă în care autorul era plasat de partea „celor răi”).
În cei 20 de ani care au trecut, formulele de „decodare” a textului s-au amestecat. Nu se mai ştie de partea „cui” a fost autorul, dar cei rugaţi să citească articolul cu pricina pot să jure că „e ceva” cu el.
Mai citeşte şi:
Serialul "Sfârşitul Ceauşeştilor" - Ultima noapte de dictator“Fantomele lui Ceauşescu”, în cotidianul spaniol “ABC”Ceauşescu: „Agenţi care pentru o ţuică îşi trădează ţara!“Evenimente care au prefaţat moartea Ceauşeştilor VIDEO Misterul valizei cu bani a lui CeauşescuCine a luat banii din valiza lui Ceauşescu?
Faptele
Articolul a apărut în rubrica destinată elevilor, „În vacanţă, educaţia nu ia vacanţă”. Începuse vacanţa de iarnă. Textul, aşezat pe o coloană şi încadrat într-un chenar în subsolul paginii, la margi