Realităţile postcomuniste i-au dezamăgit pe mulţi dintre locuitorii fostelor state aflate sub tutela URSS, dezvăluie un sondaj recent. Sursa: Reuters
Capitalismul şi democraţia şi-au pierdut din popularitate în fostele republici sovietice şi în state comuniste din Europa Centrală şi de Est. La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, o bună parte din populaţia acestor ţări declară că, din punct de vedere economic, au trăit vremuri mai bune înainte de ’89, dezvăluie un sondaj dat publicităţii luni.
Studiul, realizat de institutul american Pew Research Center în nouă ţări din regiune, arată că opiniile favorabile democraţiei sunt tot mai puţine, în comparaţie cu un sondaj realizat în 1991.
Cea mai puternică prăbuşire se observă în Ucraina, unde doar 30 la sută dintre respondenţi mai apreciază, în prezent, valorile democraţiei, faţă de 72 de procente în 1991.
La polul opus, 85 la sută dintre locuitorii fostei Republici Democrate Germane susţin în continuare democraţia, cu doar şase puncte procentuale în scădere faţă de rata înregistrată acum 18 ani. În Bulgaria, Lituania, Ungaria şi Rusia diferenţa înregistrată în tot acest răstimp este de 24, 20, 18 şi, respectiv, 8 procente.
Vremuri mai bune înainte de ’89
În ceea ce priveşte economia de piaţă, numărul adepţilor a scăzut mult mai vizibil, în special în Ungaria, unde doar 46 la sută dintre persoanele chestionate mai văd cu ochi buni capitalismul, cu 34 de procente mai puţine. Doar cehii (47 la sută) şi polonezii (46 la sută) apreciază că trăiesc mai bine în prezent decât în urmă cu peste 20 de ani, la polul opus situându-se ungurii (72 la sută).
„În fond, oamenii cred că viaţa li s-a îmbogăţit, dar nu în măsura în care se aşteptau”, a explicat Madeleine Albright, fost secretar de stat în timpul administraţiei Clinton, prezent