Anul viitor va fi unul crucial pentru Nabucco, iar după punerea gazoductului în funcţiune, şi politica Rusiei se va schimba cu 180 de grade, a declarat, la Bucureşti, fostul vicecancelar german Joschka Fischer, acum consultant pentru Nabucco din partea grupului german RWE. Sursa: Reuters
„Anul 2010 va trebui să ne ducă la decizia de investiţie din partea finanţatorilor în acest proiect. Gazul e acolo. (...) Dacă Nabucco ar fi fost construit, situaţia în regiune ar fi fost cu totul alta. În situaţie de criză, conducta ar fi putut fi reversibilă, permiţând alimentarea de la vest la est”, a spus Fischer. El a adăugat că furnizorii de gaz pentru gazoductul european sunt Azerbaidjanul, Turkmenistanul şi Irakul de Nord, iar în opinia sa, atunci când Nabucco se va face, Rusia se va alătura proiectului.
Potrivit lui Fischer, conducta rusească South Stream nu reprezintă o alternativă la Nabucco, sugerând că e doar un proiect mediatic: „Nu există South Stream, există discuţii despre South Stream. Ar trebui să înţeleg diferenţa”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul seminarului „Energia în Europa Centrală şi de Est”, organizat de Forum Invest.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte poziţia Turciei în proiectul Nabucco, Edward Chow, specialist în domeniul energetic în cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, spune că cea mai bună poziţie a acestui stat este „pod neutru” pentru tranzitul resurselor, fără a-şi însuşi dreptul asupra mărfurilor transportate. României i-a recomandat să se promoveze mai agresiv, dat fiind că este „poarta de intrare a resurselor energetice în UE”.
România ar trebui să liberalizeze preţul gazelor
Totodată, Chow recomandă României să folosească preţul ca pe un aliat, nu ca pe un inamic, în valorificarea resurselor sale de gaze naturale, recomandând liberal