Locuitorii din Cluj-Napoca sunt de-a dreptul oripilaţi de modul în care arată noua Piaţă a Unirii din oraş. Dintr-o zonă verde, cu multe flori, cunoscută ca una dintre cele mai frumoase pieţe centrale din Europa, zona a fost transformată într-o piaţă publică pavată în totalitate. Iniţiativa a costat administraţia locală şapte milioane de lei. Sursa: Mihai Șoica În locul spaţiilor verzi cu rondouri de flori multicolore, arhitecţii şi constructorii au pavat întreaga suprafaţă a Pieţei Unirii cu piatră cubică, iar într-un colţ au construit o fântână arteziană şi o miniscascadă, denumită oficial „bazin cu suprafaţă albă de apă, de unde apa va curge continuu”.
Clujenii care au trecut prin piaţă au fost care mai de care mai acizi. „Ce să îmi placă la această piaţă. Este un deşert de piatră. Oare cei care ne conduc chiar nu mai au nicio imaginaţie. Am auzit că au alocat peste un milion de euro şi de bani aceştia au reuşit să pună piatră cubică. Trebuiau să consulte nişte arhitecţi cu experienţă, care au mai făcut aşa ceva”, spune Aurora Pop.
Un alt clujean, Titus Orlăţean, crede că proiectul putea fi mai bun şi că autorităţile au transformat întreaga zonă centrală într-una de de betoane şi pavaje. Păreri împărţite Lucrările de modernizare au fost încheiate oficial astăzi, la ora 14.00, când primarul Clujului, Sorin Apostu a tăiat panglica inaugurală. El a ţinut să le spună clujenilor nemulţumiţi că aşa s-a dorit să arate piaţa, deoarece Clujul are nevoie de o zonă unde să poate organiza spectacole sau alte manifestări în aer liber. „Şi la Sibiu este la fel şi nimeni nu s-a scandalizat. Am avut nevoie de un loc pentru spectacole în aer liber, iar acum îl avem”, a spus Apostu.
Istoricul clujean Tudor Sălăgean crede că lucrările de modernizare sunt realizate în conformitate cu vechile pieţe medievale din zona Transilvaniei.