De 17 ani se exprimă cu ajutorul lemnului, din mâinile sale, ieşind minunate scupturi aflate în colecţii din întreaga lume. Profil : Născut. 22 decembrie 1962, comuna Boloteşti
Studii . Liceul „Ioan Slavici” din Panciu, profil matematică-fizică
Ocupaţia . Artist popular-sculptor
Familie. Căsătorit, un copil
Florin Cristea a absolvit Liceul de matematică-fizică din Panciu, a lucrat ca economist la un fost complex zootehnic, unde avea o situaţie bună, dar nu era ceea ce-şi dorea să facă în viaţă. Şi-a dat seama ca menirea lui în viaţă este alta decât aceea de a ţine evidenţa banilor.
După cum ne-a mărturisit, a avut şansa ca, la vârsta de 30 de ani, Dumnezeu să-i arate calea cea bună, pe care a urmat-o fără urmă de regret: „Am avut o viziune. Mi-am văzut viaţa la Apus, cu un maldăr de hârtii în faţă şi mi-am zis că nu vreau asta. Atunci i-am spus lui Dumnezeu <>.” Şi m-a ascultat!”.
Aşa a început Florin Cristea să remodeleze lemnul, deşi din copilărie a avut mai mult talent pentru pictură.
Artist al lemnului
Îşi aminteşte că, de la început, a avut o relaţie specială cu bucata de lemn, prima sa lucrare însemnând şi primul succes.
„Am sculptat un basorelief reprezentând Bătălia de la Călugăreni dintre oastea lui Mihai Viteazul şi otomanii lui Sinan Paşa. Parcă aveam lupta în faţa ochilor, atât de inspirat am fost. A ieşit nemaipomenit”, afirmă sculptorul despre lucrarea care se află acum în proprietatea unui colecţionar din Spania.
Au urmat apoi lucrările „Mihai Viteazul” şi „Dimitrie Cantemir”, iarăşi adevărate bijuterii create din lemn.
Fascinat de sacru şi de esenţa icoanei, de ideea de a sintetiza în lucrări ceea ce alţii nu văd, Florin Cristea a dat frâu liber creaţiei, în atelierul său de la Vizantea Mănăstirească, unde a cioplit sute