Peste 650 de romani au gripa noua, iar ritmul de raspandire a bolii creste simtitor, in Romania inregistrandu-se ieri 26 de noi cazuri, printre care si cel al unui bebelus de trei luni. In timp ce presedintele Traian Basescu a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, specialistul in boli infectioase al Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, si-a dat demisia "din motive personale". Gestul sau a venit la scurt timp dupa ce a fost acuzat de Palatul Cotroceni ca raspandeste panica, presedintele Traian Basescu spunand despre el ca "pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal". Cifrele par insa sa ii dea dreptate lui Streinu-Cercel, avand in vedere ca, dupa sedinta CSAT, presedintia a anuntat ca 659 de romani au contractat gripa noua.
Romania este descoperita in fata valului de gripa, cu Tamiflu suficient pentru doar 2% din populatia tarii, iar vaccinul Antigrip, serul autohton impotriva gripei porcine, inca departe de a fi lansat pe piata. De ce? Pentru ca "este prea testat", ne-a spus Viorel Alexandrescu, director adjunct al Institutului Cantacuzino, explicand ca, "daca ar fi fost posibil sa fie lansat fara procedura de testare, noi l-am fi terminat intr-o saptamana". Chiar si in conditiile in care vaccinul ar fi lansat pe 26 noiembrie, asa cum este preconizat, dozele nu vor fi suficiente in prima faza decat pentru 6,5% din romani. In comparatie, Franta are in jur de doua vaccinuri pentru fiecare locuitor, iar Germania are vaccinuri pentru 60% din populatie. Tamiflu, medicamentul care poate stopa efectele incipiente ale virusului A/H1N1, nu se mai gaseste in farmaciile romanesti, fiind retras de la vanzare de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac.
Cu doua saptamani in urma, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, isi facea in fata presei, pentru a linisti populatia, un vaccin impotriva g