Germania şi Rusia consideră că decizia General Motors de a păstra şi restructura Opel este "complet inacceptabilă", iar sindicatele au rupt un acord de reducere a costurilor, în semn de protest, dar Marea Britanie, Spania şi Polonia au salutat anunţul.
"Comportamentul General Motors faţă de angajaţi, faţă de Germania, este complet inacceptabil", a declarat ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle, după anunţul grupului american. Liderul de sindicat Klaus Franz a reziliat un acord de reducere a costurilor cu mai multe sute de milioane de euro, acceptat de angajaţii Opel cu condiţia ca producătorul auto să fie preluat de compania canadiană Magna, în colaborare cu banca Sberbank din Rusia
La Moscova, premierul rus Vladimir Putin a sugerat că lupta pentru Opel nu s-a încheiat, întrucât viitorul companiei trebuie decis de administratorul acesteia şi nu de către consiliul de administraţie al GM. Autorităţile germane au considerat consorţiul format de Magna şi Sberbank drept cel mai potrivit pentru a păstra cât mai multe fabrici şi locuri de muncă la Opel.
Jumătate din cei 50.000 de angajaţi ai Opel lucrează în Germania. "Comportamentul General Motors arată faţa urâtă a turbo-capitalismului", a declarat Juergen Ruettgers, premierul landului Renania de Nord Westfalia, unde fabrica Opel de la Bochum este în pericol de a fi închisă.
GM Europe va reveni la un plan de reorganizare care prevede reducerea costurilor fixe cu 30%, a declarat o purtătoare de cuvânt, care a refuzat să discute despre posibilele concedieri sau închideri ale unor fabrici. În Spania, un reprezentant al sindicatelor a spus că angajaţii vor încerca negocierea unui acord cu GM, aşa cum au procedat cu Magna, iar sindicatele din Marea Britanie au salutat decizia grupului auto american.
Purtătoarea de cuvânt a GM a mai spus că grupul va rambursa restul unui împrumut punte de