Decizia de ieri prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) interzice expunerea crucifixului în şcolile din Italia, a stârnit un „mic miracol”, odată cu formarea unei uniuni naţionale care să apere acest simbol, scrie cotidianul Corriere della Sera, citat de AFP. Dreapta italiană, apropiată de Biserica Catolică a decis să atace verdictul Curţii de la Strasbourg. Şeful Partidului Democrat - principalul partid de opoziţie - Pierluigi Bersani a deplâns faptul că „bunul-simţ a devenit victima dreptului”, iar cealaltă parte a opoziţiei italiene a denunţat un „răspuns eronat la o solicitare în numele laicităţii”.
„Aceste luări de poziţie traduc o abordare marcată de o sensibilitate ale cărei rădăcini se trag din apartenenţele politice şi religioase”, nota comentatorul Massimo Franco în Corriere della Sera.
Efectul pervers al verdictului CEDO este acela de a alimenta curentele integriste ale Bisericii Catolice, mai scrie acesta.
Spania, divizată
Decizia CEDO a avut ecouri şi în Spania, stârnind polemici între laici şi catolici. Organizaţiile care reprezintă şcolile private se opun acestei decizii, catalogând-o drept una „inadmisibilă şi surprinzătoare”. Dacă o situaţie similară s-ar petrece în Spania, am manifesta cu forţă, au ameninţat aceste grupări.
„Italia nu se poate detaşa de credinţa sa pentru că este leagănul catolicismului”, a declarat un responsabil.
La polul opus, Asociaţia Spania laică a estimat că decizia CEDO este o „onoare a numelui său”. Aceasta i-a cerut guvernului socialist condus de Zapatero să se inspire din hotărârea Curţii de la Strasbourg şi să ceară retragerea imediată a tuturor simbolurilor religioase din stabilimentele publice, pentru a „pune capăt unui anacronism”.
CITIŢI ŞI:
CEDO condamnă Italia pentru crucifixele din şcoli