Banca centrală a hotărât, ieri, să păstreze neschimbate dobânda - cheie şi rezervele minime impuse ale instituţiilor de creditare.
Banca Naţională a României (BNR) a hotărât să menţină dobânda de politică monetară la 8% pe an şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 15% şi la valută la 30%. Astfel, Consiliul de Administraţie (CA) al băncii centrale a dat dovadă, încă o dată, de o politică prudentă în această perioadă.
„Legat de dobânda de politică monetară, aceste măsuri ale BNR sunt justificate, pentru că există o presiune pe cursul de schimb. O scădere a acestei dobânzi ar fi dus la o depreciere a leului”, ne-a spus analistul financiar Aurelian Dochia. Potrivit acestuia, pentru investitori, dobânda de politică monetară reprezintă costul sau valoarea la care ei obţin randamente la investiţiile în lei. Cu cât această dobândă este mai mică, cu atât creşte riscul ca investitorii să fugă de moneda naţională. „Dacă investitorii vor dori să scape de leu, îl vor vinde, fapt care se va traduce printr-o depreciere a lui”, mai spune Dochia. Mai mulţi analişti chestionaţi de Reuters au estimat că, până la finele anului, moneda naţională se va deprecia până la o valoare de 4,32 lei/euro. În 12 luni însă, cursul va ajunge la un nivel de 4,15lei/ euro, susţin aceştia.
BNR nu le face pe plac finanţatorilor străini
Banca Naţională are puţine instrumente prin care poate controla lichiditatea în piaţă, astfel că preferă să apeleze la operaţiuni repo (vânzare şi rascumpărare ale anumitor active). „Dacă ar fi să reducă rezervele minime obligatorii, aceşti bani ar fi fost ca buni daţi. În schimb, BNR preferă să ţină frâiele banilor prin aceste operaţiuni repo care sunt ceva mai sensibile, astfel că banca centrală poate ajusta mai bine lichiditatea”, mai spun analiştii. Băncile din piaţă ar fi preferat o scădere a rezerv