De-a lungul unei cariere sportive de execepţie, a câştigat peste 500 de medalii, a stabilit numeroase recorduri şi a fost decorată de două ori de preşedinţii României I-a plăcut să alerge de când se ştie. Şi-a dat seama că nu oboseşte, chiar dacă aleargă pe distanţe mari. Intrarea Fiţei Lovin în lumea atletismului este oarecum amuzantă. Prima ei selecţie a fost pentru o competiţie locală desfăşurată pe imaşul din comuna natală, Braniştea.
În 1965, a venit la Galaţi pentru a alerga pe stadionul Dunărea. „ Am alergat proba de 200 de metri în picioarele goale pentru că aşa mă simţeam mai bine ”, ne declară râzând Fiţa Lovin. Avea să fie remarcată de prima sa antrenoare, Ştefania Constantin, odată cu înscrierea, în 1967, la Liceul Sportiv din Galaţi.
Un an mai târziu, a reuşit să îşi surclaseze adversarele la selecţia pentru Crosul tineretului şi a ajuns, spre surprinderea tuturor, în finala competiţiei, deşi avea doar câteva luni de antrenament. La 17 ani, participa la proba de 1.000 de metri, pe care o câştiga fără drept de apel.
A câştigat peste 500 de medalii
Fiţa Lovin este cel mai „longeviv” în funcţie director al Direcţiei pentru Tineret şi Sport din Galaţi, dar este şi subiectul unui paradox. Cu toate că nu i-a plăcut proba de 1.500 de metri, introdusă din anul 1971, avea să devină prima campioană europeană la această categorie.
Antrenorii şi-au dat seama de potenţialul său şi deşi avea doar 18 ani, devenise componentă de bază a lotului naţional de cros şi ştafetă la Cupa Europei şi la campionatele balcanice.
Avea să fie începutul unei cariere prodigioase în atletism, pe parcursul căreia, Fiţa Lovin a câştigat nu mai puţin de 500 de medalii naţionale şi internaţionale.
Cu toate că antrenamentele îi ocupau cea mai mare parte din zi, îşi găsea totuşi timp să ţină