Realitate. Efectul scaderii preturilor locuintelor este anulat de devalorizarea monedei nationale.
Piata rezidentiala locala a resimtit efectele crizei economice, aceasta reflectandu-se in evolutia unor indicatori economici specifici cu efecte directe asupra sa. Efectul negativ semnificativ asupra ritmului vanzarilor a fost indus de devalorizarea leului fata de euro. In perioada ianuarie-iunie 2009, rata de schimb a variat intre 4,02 lei/euro si 4,20 lei/euro, cu un varf de 4,31 lei/euro in primul trimestru. Comparativ cu rata de schimb inregistrata la sfarsitul semestrului I 2008, cand raportul lei/euro era de 3,64, devalorizarea leului a fost semnificativa. Astfel, efectul scaderii preturilor exprimate in euro a fost temperat sau chiar anulat, in unele cazuri, de devalorizarea monedei nationale.
Potrivit reprezentantilor companiei BNP Paribas Real Estate, in prezent piata rezidentiala este favorabila cumparatorilor prin prisma reducerilor de pret si a flexibilitatii dezvoltatorilor, potentialii clienti fiind aproape in exclusivitate interesati de locuintele aflate in stadii avansate de constructie.
Noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat modificari majore in structura cererii comparativ cu 2008. In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine, in principal, din partea populatiei tinere (intre 30 si 40 de ani) cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare.
Mai multi clienti cu cash
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca, in comparatie cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent, pentru a evita ratele lunare mai mari. Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape in exclusivitate de catre clien