Guvernul Norgegiei finanţează cu 2 milioane de euro, trei proiecte pilot pentru managementul deşeurilor în judeţul Sibiu, în cadrul unui parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă. Citeşte şi:
Marile magazine „fură“ munca firmelor de salubrizare
Concret, proiectul lansat marţi va avea pe lângă experienţa norvegiană, trei piloni principal, materializaţi în final prin dotarea Şăliştei cu diferite tipuri de pubele pentru compostarea resturilor menajere biodegradabile, cu o instalaţie mobilă pentru tratarea deşeurilor din construcţii şi demolări şi cu implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor periculoase din resturile menajere la Mediaş, prin achiziţionarea unui echipament special.
„Avem o problemă cu deşeurile din demolări, care nu este abordată serios. Aceste deşeuri nu înseamnă doar cărămidă, ţiglă şi mortar ci şi metale, sticlă şi alte materiale, care trebuie colectate separat. Prin acest proiect vrem să avem la final o nouă procedură pentru autorizaţiile de demolare şi oameni instruiţi să ştie să evalueze aceste deşeuri” a explicat managerul de proiect, Dumitru Ungureanu.
O situaţie asemănătoare se întâlneşte în prezent şi în ceea ce priveşte deşeurile menajere, aruncate la grămadă cu tot cu vopseluri, becuri, baterii şi alte produse toxice.
Odată implementate, cele trei proiect vor deveni modele de aplicat în orice altă localitate din ţară.
Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor în Regiunea 7 Centru este considerat cel mai bun din ţară, iar finanţarea norvegiană a fost folosită şi pentru că vine pe tipuri de proiecte care nu se suprapun cu finanţările europene. Proiectul lansat marţi, cu participarea tuturor partenerilor, trebuie implementat până în 2011.