Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei lucrează la un proiect de lege care să pună bazele unor parteneriate public-private generatoare de locuinţe în sistem descentralizat, deoarece statul nu poate susţine, prin cele 6.000 de locuinţe livrate anual, necesarul locativ al ţării. „Ce se realizează cu bani de la bugetul de stat nu poate rezolva problema locativă, de aceea dorim să înfiinţăm nişte entităţi în care să fie implicate băncile, autorităţile locale
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei lucrează la un proiect de lege care să pună bazele unor parteneriate public-private generatoare de locuinţe în sistem descentralizat, deoarece statul nu poate susţine, prin cele 6.000 de locuinţe livrate anual, necesarul locativ al ţării.
„Ce se realizează cu bani de la bugetul de stat nu poate rezolva problema locativă, de aceea dorim să înfiinţăm nişte entităţi în care să fie implicate băncile, autorităţile locale şi constructorii pentru dezvoltarea de locuinţe“, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Generale de Construcţii Locuinţe şi Reabilitare Termică din cadrul ministerului.
Potrivit acestuia, în niciun stat din lume nu sunt construite locuinţele de către stat, motiv pentru care se lucrează acum la această idee care ar putea fi pusă în practică începând de anul viitor.
„Se poate lucra cu surse de finanţare locale, de la primării, iar statul poate eventual să ajute prin punerea la dispoziţie a unor terenuri pe care le are în proprietate. În Austria, spre exemplu, acest sistem funcţionează foarte bine“, a menţionat Popescu.
Statul prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) va da în folosinţă în acest an în jur de 6.000 de locuinţe, dintre care 3.400 sunt destinate închirierii pentru tineri, 1.400 sunt locuinţe sociale şi 1.300 de unităţi sunt pentru persoanele cu locuinţe naţionalizate. Bugetul