Fondul Monetar International nu se opune folosirii impunerii unor limitari pentru fluxurile de capital strain in pietele emergente, aceste investitii riscand sa provoace noi cresteri artificiale ale preturilor activelor, a declarat directorul institutiei, Dominique Strauss-Kahn.
Potrivit spuselor sale, astfel de masuri "nu vin din iad", insa nici nu le-ar recomanda drept standard, fiind costisitoare si, de obicei, ineficiente.
Comentariile sale au avut loc dupa ce Brazilia a impus o taxa suplimentara de doua procente pentru investitiile straine pe termen scurt, in incercarea de a evita noi cresteri artificiale, care ar pune presiune asupra monedei nationale.
Autoritatile din mai multe tari emergente se tem ca fluxurile de capital din partea investitorilor straini, dornici sa profite de preturile scazute din prezent, ar putea duce valoarea activelor la nivele ce nu pot fi sustinute, pentru ca, ulterior, acestea sa scada abrupt, provocand o noua criza.
Prin aceste declaratii, FMI se indeparteaza de la pozitia pe care o adopta in trecut, de promotor al unei economii extrem de liberale, spun analistii de la Financial Times.
Astfel, Strauss-Kahn a declarat ca, dupa experientele din ultimii cativa ani, "nu exista nici un motiv sa credem ca a nu exercita nici un fel de control este cea mai buna strategie in orice situatie".
Insa, el a adaugat ca problema cu aceste limitari ale fluxurilor de capital este ca nu prea functioneaza. "Cred ca taxa de 2% din Brazilia este indoielnica, nu pentru ca limiteaza capitalul, ci din cauza faptului ca nu va fi eficienta", a spus directorul FMI.
De altfel, multi alti analisti sustin ca taxa din Brazilia este prea mica pentru a avea un impact adevarat, avand in vedere ca moneda nationala poate pierde sau castiga 2% in raport cu dolarul american, intr-o singur