Parlamentul a adoptat ieri o hotarare prin care solicita Guvernului sa transmita proiectul privind bugetul pe 2010 si o declaratie privind respectarea angajamentelor fata de Fondul Monetar International (FMI).
Decizia Parlamentului nu are precedent in anii de dupa revolutie, insa pana cu o luna in urma nu se mai intamplase ca un guvern sa fie demis de Parlament si sa ramana, practic, fara una dintre atributile sale esentiala, aceea de a emite proiecte de legi.
Prin hotararea de ieri, Parlamentul a solicitat Guvernului care a fost demis la 13 octombrie sa trimita Legislativului proiectul legii bugetului de stat si a proiectului legii asigurarilor sociale. Este o formula juridica care starneste controverse, avand in vedere ca un guvern demis nu poate emite proiecte de legi, dar, in aceeasi vreme, orice guvern trebuie sa respecte hotararile Parlamentului luate in privinta sa.
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ieri ca hotararea este nelegala si neconstitutionala, deoarece ea nu poate modifica legea care interzice Cabinetului demis sa adopte legi.
PSD, PNL si UDMR s-au decis sa adopte hotararea dupa ce reprezentantii FMI s-au intalnit, zilele trecute, cu cei ai partidelor. Semnalul FMI a fost clar: daca bugetul de stat nu este adoptat pana la 10 decembrie, Fondul nu elibereaza cea de-a treia transa de imprumut.
Premierul in exercitiu, Emil Boc, trebuia sa se intalneasca aseara cu reprezentantii FMI pentru a discuta din nou asupra proiectului legii bugetului, insa aceasta intalnire a fost amanata pentru astazi. El a respins marti ipoteza ca salariile si pensiile sa nu mai poata fi platite daca Romania nu primeste a treia transa de la FMI.
Parlamentul si-a exprimat, de asemenea, ieri, deplina sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor economici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu FMI si care tr