In paralel cu votul de respingere a noului cabinet, Parlamentul a adoptat ieri doua declaratii politice. In prima, Parlamentul cere Guvernului interimar sa-i transmita proiectul de Buget, prin derogare de la lege, in cea de-a doua da asigurari ca acordul cu FMI va fi respectat.
Potrivit legii, cabinetul interimar condus de Emil Boc nu are dreptul de a hotari cum va arata bugetul pe anul viitor. Legea privind organizarea si functionarea Guvernului precizeaza ca, in cazul incetarii mandatului, "pana la depunerea juramantului de catre membrii noului guvern, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada, Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege". Or, legea bugetului presupune atat un proiect de lege (teoretic, ar fi trebuit depus pana pe 15 octombrie), cat si politici noi, intrucat, de la un an la altul, se modifica prioritatile de finantare si politicile de taxe si impozite.
Declaratia politica adoptata ieri cu 259 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si 120 de abtineri ale parlamentarilor PDL (PDL are 172 de parlamentari) spune ca Parlamentul ia act de "situatia de criza economica, sociala si politica" si "solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la Legea 90/2001, proiectul Bugetului de stat si proiectul Bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010, in vederea dezbaterii si adoptarii acestora".
Reprezentantii PDL au avertizat ca Guvernul nu poate face, legal, acest lucru. seful Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL), spune ca hotararea politica a Parlamentului este "apa de ploaie din punct de vedere juridic", pentru ca nici o lege sau derogare de la lege nu se poate face printr-o hotarare