Aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, potrivit Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). În România există 4.000-5.000 de farmacii, individuale sau care fac parte din reţele. "În prezent, o treime din farmacii sunt în insolvenţă, iar în fiecare săptămână creşte num
Aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, potrivit Colegiului Farmaciştilor din România (CFR).
În România există 4.000-5.000 de farmacii, individuale sau care fac parte din reţele.
"În prezent, o treime din farmacii sunt în insolvenţă, iar în fiecare săptămână creşte numărul de unităţi date în judecată pentru recuperarea datoriilor de către furnizori. Dacă nu se va găsi o soluţie, până la finele anului, jumătate din numărul farmaciilor din România riscă să intre în incapacitate de plată", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Colegiului Farmaciştilor, Ioan Uivaroşi.
El a explicat că principala cauză pentru intrarea în incapacitate de plată o reprezintă extinderea termenului de încasare a facturilor de la casele judeţene de asigurări, de la 90 zile la 180 zile.
Datoriile cele mai mari, acumulate în iunie şi iulie
Reprezentantul Colegiului Farmaciştilor a mai spus că cea mai mare parte a datoriilor este acumulată din lunile iunie-iulie, însă există şi facturi neîncasate pentru medicamente din programele naţionale din perioada martie-aprilie.
"Noi nici nu am ajuns să ne facem proiecţia bugetelor pentru 2010, mai ales că nu vom primi bani pâ