Primarul Sibiului a încălcat Legea incompatibilităţii. Potrivit acesteia, el nu mai poate fi numit timp de trei ani într-o funcţie publică, cum este şi cea de premier. Sursa: Răzvan VălcăneanțuSursa: Răzvan Chiriță/Mediafax
1 /.
Majoritatea PSD-PNL-UDMR, din Parlamentul României, girează pentru funcţia de prim-ministru un om căruia legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îi interzice să fie numit într-o funcţie sau o demnitate publică, în afara celor elective. EVZ a descoperit că, în primul său mandat, Klaus Johannis a îndeplinit în paralel, timp de un an, atât funcţia de primar, cât şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale.
Deşi legea care reglementează modul de exercitare a demnităţilor publice interzice cumularea celor două poziţii - de primar şi de administrator - edilul Sibiului a ignorat aceste prevederi, riscând ca în următorii trei ani să nu mai poată fi numit în nicio demnitate publică.
Dacă fostul prefect al judeţului, Mircea Silvestru Lup, ar fi respectat legea, Johannis ar fi trebuit îndepărtat din funcţia de primar al Sibiului în urmă cu şase ani, atunci când ocupa în paralel cele două posturi. Dar Lup a trecut cu vederea incompatibilitatea lui Johannis şi acesta şi-a continuat mandatul de primar în contradicţie cu dispoziţiile legii.
Pentru că suprapunerea celor două funcţii s-a produs în perioada 2003-2004, Johannis nu poate fi sancţionat în actualul mandat de primar.
În schimb, dacă ANI certifică incompatibilitetea, edilul nu poate fi numit, timp de trei ani, într- o funcţie sau demnitate publică, categorie în care se încadrează şi cea de prim-ministru.
În aceeaşi situaţie sunt şi primarul din localitatea Şura Mică, Mircea Marcu, dar şi ex-preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Constantin Morar, care l-au secundat pe Johannis în