Aproximativ 400 de oameni care trăiesc departe de civilizaţie, într-un sat din judeţul Caraş-Severin, au ajuns la mila străinilor. Oricine şi-ar dori să se întoarcă în timp sau să-şi potolească setea de adrenalină nu trebuie să meargă prea departe. La doar câţiva kilometri distanţă de Anina, la capătul unui drum ce i-ar pune în dificultate şi pe cei mai experimentaţi şi pricepuţi piloţi de en-duro, se întinde o aşezare de aproape 400 de suflete.
Acolo este Brădetul, un sat aproape uitat de lume şi de civilizaţie.
În timp ce autorităţile din Caraş-Severin ignoră pur şi simplu situaţia incredibilă în care se află această comunitate, sătenii cer sprijinul străinilor cu suflet mare. Înduioşaţi de tragedia atâtor oameni, nişte italieni încearcă să-i scoată din mizerie măcar pe tinerii din Brădet, dar şi pentru asta mai trebuie să treacă ani buni.
Brădetul este rupt de lume în primul rând pentru că drumul de doar câţiva kilometri până la Anina este impracticabil.
„Când e vreme frumoasă, cu o maşină bună şi un şofer îndemânatic mai ajungi până aici, dar când plouă sau ninge e aproape imposibil. De foarte multe ori, iarna, noi rămânem izolaţi. Am avut un caz cu o femeie bolnavă şi au dus-o cu sania la spital. Au făcut câteva ore, pentru că şi caii se împotmoleau în zăpada de peste un metru”, susţine Florentina Demetrovici, o localnică a Brădetului.
Îşi plâng de milă
„Suntem vai de mama noastră. Nu avem apă, nu putem ajunge în oraş şi nu ne putem angaja niciunde. Nu poţi garanta nimănui că mâine ai cum să ajungi la muncă. Suntem uitaţi de lume aici. Sunt oameni care n-au mai ieşit din sat de ani de zile. Cui să ne plângem, că nu ne bagă nimeni în seamă?”, spune şi Gheorghe Vişan.